Je chlorella bezpečná?

Chlorellu si lidé kupují pro zlepšení jejich zdraví a vitality, ale hlavně pro očistu organismu. O to překvapující byly informace o obsahu těžkých kovů v těchto produktech. Významný americký server, proto provedl analýzu těchto výrobků, s cílem zjistit jejich kontaminaci. Jaká je, tedy skutečnost, víte co opravdu jíte?

 

Je chlorella bezpečná? - 1202363 -

Na světě existuje několik velkých producentů této řasy, kteří většinou pocházejí z Asie.  Produkovaná surovina je potom dále v distribučním řetězci upravena (většinou pouze přebalena) pro koncové zákazníky v cílové zemi.

Pro testy se vybraly vzorky od různých producentů z několika zemí, kdy se celkově jednalo o sedmnáct různých dodavatelů. Odebrané vzorky byly zaslané do renomované laboratoře, která se specializuje na detekci kovů v potravinách .

Testované kovy a jejich detekční limity:


• Hliník (1,0 ppm detekční limit)

• Arsen (0,20 ppm detekční limit)

• Kadmium (0,05 ppm detekční limit)

• Olovo (detekční limit 0,10 ppm )

• Měď (0,05 ppm detekční limit)

Sedmnáct různých dodavatelů se později omezilo na pouhých 10 jedinečných zdrojů,  protože se ukázalo, že některé vzorky pocházejí ze stejného zdroje. Zbylé jedinečné zdroje byly z těchto zemí:


• 3 zdroje z Číny

• 3 zdroje z Tchaj-wanu

• 3 zdroje z Japonska

• 1 zdroj z Koreje


Ze studie byly vyjmuty dodavatelé chlorelly pocházející z Indie a dalších zemí, téměř všechny komerčně prodávané chlorelly pochází z Číny, Tchaj-wanu, Japonska nebo Koreje.

Ve studii bylo dosaženo významných zjištění, které by měl každý člověk konzumující chlorellu vzít v úvahu:


1.) V žádném vzorku nebyla nalezena měřitelná kontaminace rtuti

To je dobrá zpráva. Testy neprokázaly žádné zjistitelné množství rtuti v některém ze vzorků chlorelly, ani ve vzorku z Číny. Tento výsledek je vlastně trochu překvapivý, vzhledem k tomu, jak silně váže chlorella rtuť. V tomto ohledu tedy nepředstavovala chlorella žádné nebezpečí.

2 ) Chlorella z Číny byl nejvíce znečištěná

Zjistilo se, že chlorella z Číny byl konzistentně více kontaminovaná kovy,  než jakýkoli jiný zdroj. Průměrná kontaminace kovy zjištěná při laboratorních testech u zdrojů z Číny byla:
• Hliník : 29 ppm• Arsen : 0,89 ppm• Kadmium : 0,17 ppm• Olovo : 0,27 ppm
Všimněte si, že arsen, kadmium a olovo mají koncentraci pod 1 ppm a tedy pouze na detekovatelné úrovni. Toto je důležitá poznámka, protože daleko více arsenu je v jablečné šťávě, a také asi je více kadmia a olova v různých druzích mořských živočichů,  než v chlorelle z Číny .
Vysoká je však koncentrace hliníku . Vzhledem k tomu, že příjem hliníku je něco, čemu se většina lidí se snaží vyhnout, je toto významné zjištění. Dle jednání JECFA ohledně toxicity aditiv a kontaminantů, konané v červenci 2006, by tolerovatelný příjem hliníku z potravin měl být snížen na 1 mg/kg. Celý článek zde

3.) BIO chlorella z Číny byl daleko více znečištěná než standardní chlorelly z jiných zemí.

Při laboratorních testech bylo zjištěna nejvyšší koncentrace hliníku v kontrolovaném vzorku z ekologického pěstovaní v Číně!

4. ) Nejčistší chlorella je z Tchaj-wanu

Co se týče chlorelly pěstovaných venku ve velkých kultivačních bazénech, Tchaj-wan byl zdaleka nejčistší zdroj. Z hlediska země původu , Tchaj-wan je pravděpodobně nejlepším zdrojem pro chlorelly celkově, a laboratorní testy ukázaly, že chlorella ze všech tří zdrojů na Tchaj-wanu je čistší než chlorelly pěstované v Číně .

5.) Japonsko není nejčistší zdroj chlorelly

Pokud víte hodně o japonské kultuře, možná si myslíte, že chlorella pěstovaná v Japonsku musí být nejčistší a nejvíce kontrolovaná chlorella na planetě.  Během testů se ukázalo, že to prostě není pravda. Laboratorní testy ukázaly, že japonské Chlorella byla více znečištěná než chlorella pěstovaná na Tchaj-wanu, ale méně znečištěná než chlorella pěstovaná v Číně .

PRŮMĚRNÁ kontamince hliníkem podle země původu :
• Čína = 29 ppm

• Japonsko = 16 ppm

• Tchaj-wan = 7,6 ppm

• Korea = 0 ppm 

Pro srovnání: PRŮMĚRNÁ kontaminace běžných potravin hliníkem (Zdroj : Dr. Jonathan Wright )


• Celer: 190 ppm

• Fazole: 165 ppm

• Pšenice a kukuřice: 140 ppm

• Brambory: 100 ppm

• Ananas: 100 ppm

To je velmi zajímavé srovnání, protože to ukazuje, že i nejvíce znečištěná chlorella, má jen zlomek obsahu hliníku obsaženého v běžných potravinách.

Souhrn těchto poznatků:

• Všechny komerčně pěstuje Chlorelly jsou, dle výsledku testů, prakticky bez rtuti.

• Chlorella pěstovaná v Číně obsahuje nejvyšší znečištění hliníkem a jiných kovů.

• "Organic " chlorella z Číny je více znečištěná než standardní chlorelly z Koreje.

• Taiwan produkuje nejčistší chlorellu

• Japonsko není nejčistší zdroj chlorelly. Tchaj-wan je, podle aboratorních testů, ve skutečnosti čistší

• Úroveň kontaminace chlorelly hliníkem je jen zlomek z množství hliníku nacházejí se v běžných potravinách, jako je celer, kukuřice a fazole.

Závěrem lze doporučit, kupovat chlorellu od opravdu prověřených a certifikovaných výrobců, kde je garance čistoty a původu produktu.

 

© elvita.cz

Je chlorella bezpečná? - 1202363 -
Aktuální článek: Je chlorella bezpečná?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace