Nachlazení a chřipka

Prevence je lepší než léčba, to je známé pravidlo, ale jak se bránit chřipce a nachlazení?


Důležité je znát své vlastní tělo, jak reaguje na chlad a extrémní podmínky. To znamená vědět jak vaše tělo zareaguje na předem předvídatelné situace. Pokud někdo pravidelně v zimě nastydne, nebo má záněty dutin, měl by uvažovat o pokrývce hlavy pokud ji nepoužívá. Žena která nosí do práce společenskou obuv, a jde v ní závějemi, riskuje stejně. Nepřetápět doma, ale hlavně v autě. Střídání teplot, zvlášť pokud je nutné často vystupovat, může vést k nachlazení. Je to stejné pravidlo jako u klimatizace v létě. Takových příkladů je mnoho a každý je zná, ale málo kdo je používá.

Suplementace v rizikovém období

V letním období většinou netrpíme nedostatkem vitamínů, minerálů a stopových prvků. V zimě je situace značně horší a to z několika příčin. Jak bylo uvedeno v článku o vyvážené stravě(PROKLIK), ovoce a zelenina na pultech obchodů není vždy nejčerstvější. Od podzimu do jara je situace ještě horší. Skladování je delší, déle trvá dodání od pěstitele na pulty obchodů. To je samozřejmé, pokud v ČR v zimě rajčata venku nerostou, musejí být vypěstována jinde, mnohdy za použití hnojiv a ve sklenících. Tím se obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků snižuje.

Vitamíny a minerály

Jako základ lze doporučit multivitamínový přípravek. Nezáleží ani na formě jakou je podáván, pouze na osobní sympatii uživatele. Jsou osoby, které odmítají jakékoli přípravky ve formě tablet, takovým lze doporučit CEM.M Gummies(PROKLIK?) nebo rozpustnou formu. U rozpustné formy je nutné si uvědomit, že začíná oxidace jednotlivých prvků a značné množství minerálů zůstává usazeno na dně. Výhodou rozpustného přípravku je zajištění příjmu tekutin na začátku dne, zvláště u osob, které pak v průběhu dne méně pijí. U části populace je ranní vstávání provázeno spěchem, hrozí tak to, že vypití nápoje bude ponecháno na poslední chvíli, tedy již v době, kdy se minerály a stopové prvky usadily na dně a nebudou konzumovány.

Více o vitamínech...

Více o minerálech...

Echinacea

Univerzita Maryland(Univerzity of Maryland Medical Center) uvádí, že Echinacea pomáhá při prevenci nachlazení a chřipky. Při nachlazení pak osoby užívající Echinaceu měly lehčí průběh onemocnění a cítily se dříve lépe, než skupina, která Echinaceu neužívala.

Produkty Echynacea...

Česnek

Nejen přispívá ke správné funkci imunitního systému, ale také zlepšuje toleranci ke stresu. Právě vlivem nízké a krátké intenzitě slunečního svitu, narůstá únava organismu, protože bez ohledu na délku "slunečního dne" musíme podávat stejný výkon jako v létě. Už tato nerovnováha mezi denní dobou a pracovní dobou, která nutně trvá i po západu slunce, působí jako významný stresor. Je o to nebezpečnější, že si to málokdo uvědomuje.

Produkty Česnek...

Ostropestřec mariánský

Pro prevenci a léčbu nachlazení je zajímavý jako podpůrná léčivka. Zbavuje tělo nahromaděných toxinů, působí jako silný antioxidant a posiluje imunitní systém. Detoxikace je v zimě rovněž důležitá, protože se mění složení stravy, která může obsahovat více tuků. Snižuje se příjem tekutin. V důsledku konzumování konzervovaných nebo déle skladovaných potravin může dojít i ke konzumaci různých toxinů z plísní, "neškodných" konzervantů a dalších látek, které zatěžují játra a ledviny a tím zvyšují míru tolerance proti stresu a znesnadňují normální imunitní reakci organismu.

Produkty Ostropestřec mariánský...

Maca

Zvyšuje energii tím, že působí na metabolismus tuků a zvyšuje hladinu DHEA. Redukuje stres(tedy distres) a zlepšuje stavy úzkosti a snižuje apatii. Pokud si člověk uvědomí jak se cítil na jaře roku 2012 po dlouhé zimě, může se Maca zdát ideálním doplňkem jak částečně eliminovat tyto stavy, které jsou známé snad každému, kdo žije v našem pásmu. Nepůsobí přímo jako prevence nachlazení jako Echinacea, ale svými účinky značně posílí imunitní odpověď na napadení organismu. Dlouhodobá únava, přepracování, málo denního světla, zátěž organismu chladem to vše oslabuje organismus. Maca tak zlepšuje stav imunitního systému a nedochází k jeho vyčerpání v důsledku "součtu stresorů".

Produkty maca...

Několik doporučení na závěr

 

Výše uvedené doplňky jsou pouze částí z celého spektra. Jako další lze užívat Carnitin, Guaranu, Lecitin. Pro sportovce energizéry a volumizéry, jako i další doplňky sportovní výživy.

Jako neúčinné se naopak jeví výrobky z řady homeopatik, které spíše fungují na placebo efektu a pak se jedná o velmi drahé placebo. S tím je spojené riziko víry v takový přípravek a to, že uživatel zanedbá podstatnou suplementaci a tzv. pestrou stravu.

Dalším doporučením pro zimní měsíce je omezit příjem tuků, zajistit příjem tekutin a to ne horkých nebo vařících. Spíše lze doporučit nápoje vlažné. Horký grog, nebo svařené víno nelze započítat do příjmu tekutin, byť by jejich objem byl značný.

V případě nachlazení a horečnatých stavů je důležité zvýšit příjem draslíků a dalších minerálů, kvůli zátěži organismu a vyplavování těchto minerálů potem. Vhodný je i přípravek AntiCramp, nebo jiné přípravky proti křečím pro sportovce. Uvědomte si, že boj organismu s patogenem se rovná soutěžnímu sportovnímu výkonu, to ale neznamená že si dopřejete neomezený příjem kalorií.

Osobní poznámka autora: osobně se mi v počátku nachlazení osvědčilo bílé svařené víno s citronem a medem. Samozřejmě s předchozí i následnou suplementací výživových doplňků. Při medikaci jakéhokoli léku není tento postup možný a rozhodně zdraví ohrožující v kombinaci s paracetamol obsahujícími léčivy!!

 
Nachlazení a chřipka - 1202364 -
Aktuální článek: Nachlazení a chřipka

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace