Recenze Nutrend Whey Core 100

Než jsem začal psát tuto recenzi, měl jsem na výběr. Zda zvolit běžnou recenzi, jakých je nespočet a použít osvědčené a používané výrazy, které nikoho neurazí, nic konkrétního neřeknou, ale také vám nijak nepomohou. Rozhodl jsem se pro jinou variantu článku. Nebudeme opěvovat kvalitní a vyvážené složení výrobku, takové věty budete číst ve všech recenzích na všechny výrobky. V tomto článku se zaměříme na deklarované složení a na to zda je výrobek „user friendly“.

Nutrend Whey Core 100

Nenechte se zmást číslem 100 v názvu výrobku. Nutrend Whey Core 100 není 100% whey core 100syrovátkový protein. Číslo 100 dokonce ani neznamená, že je tvořen pouze jedním druhem mléčného proteinu. Při přečtení složení zjistíte, že Whey Core 100 obsahuje syrovátkový proteinový koncentrát (WPC) a syrovátkový proteinový izolát (WPI). Výrobcem je u syrovátkového proteinového izolátu uveden také sojový lecitin. V jakém množství izolát obsahuje lecitin, není uvedeno. Lecitin patří mezi látky důležité pro organismus, má dokonce protektivní účinky na jaterní tkáň a uvolňuje tuky. Faktem je, že výrobce mohl přímo obsah lecitinu uvést. Stejně tak spotřebitel nezjistí poměr zastoupení syrovátkového proteinového izolátu (WPI) a proteinového koncentrátu (WPC). O kvalitách a označování proteinů pojednává jiný článek, tak postačí, když si spotřebitel uvědomí, že získání syrovátkového proteinového izolátu je technologicky náročnější a tudíž dražší a protein je kvalitnější.

Co tedy označuje číslo 100 v názvu Whey Core 100? To výrobce nikde neuvádí, často se jedná o reklamní trik a bývá uváděno, že toto číslo znamená, že protein je pro lidský organismus 100% využitelný. Což samozřejmě může velmi často vyvolat představu, že všechny přijaté bílkoviny budou přeměněny na svalovou tkáň konzumujícího sportovce. Ani to ale není pravda. Číslu 100, tak nebudeme věnovat pozornost a to nejen u tohoto konkrétního výrobku, ale týká se to označení většiny proteinů.

Whey Core 100 složení

Výrobek Nutrend Whey Core 100 ve skutečnosti obsahuje 78,5g bílkovin ve 100g směsi a u příchutí čokoláda+kakao a čokoláda+třešeň se jedná o 74,2g. A poměrně vysoký obsah tuků a to 5,8g. Záleží na příchuti výrobku. Příchutě čokoláda+kakao a čokoláda+třešeň obsahují 6,2g tuku ve 100g. To může být způsobeno větším množstvím proteinového koncentrátu (WPC) nebo přidaným lecitinem, případně jak vyšším množstvím lecitinu, tak vyšším podílem WPC na celkovém obsahu mléčných bílkovin. Oproti konkurenci se jedná o hodnoty vyšší, ale pouze v řádech desetin gramu na 100g. Je ale také nutné uvést, že většina výrobců v proteinových výrobcích míchá WPC a WPI. Obsah sacharidů je u Whey core 100 6,4g a v případě příchutí čokoláda+kakao a čokoláda+třešeň 7,8g ve 100g směsi. Rozdílem ve složení příchutě čokoláda+kakao a čokoláda+třešeň a ostatních příchutí je dána i energetická hodnota, která je v případě čokoládových příchutí vyšší o 22kJ na 100g. Čokoládové příchutě tak „skrývají“ jedno nebezpečí, že za cenu ostatních příchutí získáte nižší podíl bílkovin a to o 4,3g a přitom víc kalorií z tuků a cukrů. Přitom nečokoládové příchutě obsahují méně balastních látek jako je vláknina a to pouze 0,2g, kdežto čokoládové příchutě obsahují 2g vlákniny ve 100g. Rozdíly u čokoládových příchutí jsou dány použitím kakaa, které může u malé části populace vyvolat alergickou reakci. Aminokyselinové spektrum je u Whey Core 100 kompletní a po této stránce nelze výrobku nic vytknout.

 Whey Core 100 zkušenosti

Důležitou vlastností, alespoň pro značnou část sportovců, je pěnivost výrobku a prašnost. Tyto vlastnosti mohou někomu připadat nedůležité, ale když musíte po každém nasypání proteinu stírat část z linky, může se jednat o vlastnost, která si zaslouží sledování. Whey Core 100 práší. Práší, když jej nabíráte, práší, když jej sypete do shakeru. Potom už naštěstí práší v uzavřené nádobě, zamíchání do kaše nebo míchání v otevřené nádobě může být noční můrou pro nejen pro pečlivé hospodyňky. Jako vlastnost, která je s prášením spojená a důležitá je zvláštní lepivost směsi. Lepí a na povrchu velmi dobře drží, nechat prášek na vlhké lince zavadnout nebo zaschnout může znamenat zbytečnou námahu. Ne že by nešel odstranit, ale lze si představit lepší činnost než cídění linky. Rozhodně nelze tento výrobek doporučit pro osoby trpící obsesivní poruchou.

Pěnivost výrobku také převyšuje míru, po kterou chce běžná část populace čekat u shakeru, než spadne pěna. V restauraci nad půllitrem piva je to činnost běžná, ale čekání u nádoby s proteinem nepatří mezi společensky významné události. Problém je, že vypít napěněný protein lze těžko a pokud se na pár minut budete věnovat jiné činnosti, může se zase rozmíchaný protein usadit na dně. Mohli byste tak strávit celý den. Rozmíchat, nechat ustát, zapomenout na shake, znovu rozmíchat atd. atd. Samozřejmě to není nijak drastické, ale i minuta čekání může člověka otrávit. Pokud patříte mezi netrpělivé, kupte nejdříve malé malení. Pokud budete chtít pěnivosti zabránit tím, že výrobek málo rozmícháte, tak zase hrudkovatí. Někdy vytváří hrudky i po delším protřepávání.

Chuť Whey Core 100 nebudeme hodnotit, jde o velmi subjektivní záležitost. Někdo si bude příchuť chválit a někdo bude u stejné příchutě nespokojený. Jako u každého výrobku tak lze doporučit jediné. Vyzkoušejte chuť na malém balení, pokud můžete, sežeňte si reklamní balení jedné dávky. Tak se vyhnete situaci, kdy máte doma kbelík proteinu, ale nejste schopní jej užívat. 

Koupit, nebo nekoupit? 

Výhodou výrobku Whey Core 100 je oproti konkurenci nižší cena. Pokud vám nevadí prášivost a nutnost správného načasování mezi rozmícháním a konzumací shaku, nebo musíte počítat každou korunu, neuděláte chybu. Pokud ale nejste nijak zvlášť limitováni finančními možnostmi, lze nalézt produkty vyšší kvality.

Přesné složení výrobku je uvedeno v popisu na stránkách e-shopu.

 

 

Recenze Nutrend Whey Core 100 - 1202872 -
Aktuální článek: Recenze Nutrend Whey Core 100

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace