Je sója a sojový protein dobrá volba?

Jako další využívaný zdroj živin v doplňcích výživy je sója. Je sója opravdu tou nejvíc zdraví prospěšnou rostlinou a může být konzumována v jakémkoli množství a jakékoli úpravě, tedy i doplňcích sportovní výživy?

Mnoho diskuzí kolem sóji

sójové bobyProblémů se sójou je, jak se zdá mnoho. Když se tisíckrát zopakuje lež, stane se pravdou, alespoň v dnešním mediálním a reklamou ovlivněném světě. Tak často bylo slyšet, že sója je zdravá, že už málo koho napadnou další otázky. Jaká sója, v jakém množství a je pouze jen a jen zdravá?

 

 

 

 

Snad největší diskuze se v současnosti vedou o obsahu a hlavně účincích fytoestrogenů a jejich vlivu na rakovinu a mužskou potenci. Není nezbytné uvádět veškeré zdroje a práce lékařských fakult, kde jsou vlivy sóji na lidské zdraví zkoumány. Byl a stále je zkoumán vliv fytoestrogenů na vznik rakoviny, problematická je rakovina jako taková, v kombinaci různých nádorů a postižení různých orgánů, je skrytý zásadní problém, který ovlivňuje význam sóji a fytoestrogenů na konkrétní nádory. U některých nádorů na určitých orgánech je vliv fytoestrogenů hodnocen jako preventivní, u jiných nádorů je spíše sója a v ní obsažené fytoestrogeny, považována za látku, která může rakovinné bujení způsobit.

Problematické je již samotné zkoumání vlivu sóji, a z ní vyráběných potravin, na lidské zdraví a používání statistik z Asie na konzumaci sóji na Západě. Většina sójových výrobků v Asii je vyráběna fermentací sojových bobů. Fermentačním procesem jsou odstraňovány fytoestrogeny, takže lze říct, že takto upravená sója je opravdu, pokud je konzumována v rozumném množství, zdraví prospěšná. Výjimku představuje sójový sýr tofu, který je v Japonsku konzumován v relativně vysokém množství. Kdo zajásal, že je to důkaz pro prospěšnost sóji, bude zklamán, japonské ženy podávají tofu svým manželům jako prostředek, který omezuje libido. Nefermentovaná sója, snižuje potenci mužů. Dlouhověkost Japonců a dalších asiatů není důkazem pro prospěšnost sóji, protože jižní národy v Evropě sóju nekonzumují a dožívají se vyššího věku. Dlouhověkost je spíše kombinací jiného životního stylu, konzumací ryb, většího množství zeleniny a dalšími faktory. Je pravděpodobné, že tyto faktory vyváží negativní dopady konzumace nefermentované sóji.

Další rizikové faktory sóji

Jako další rizikový faktor a dost významný je pěstování geneticky modifikovaných plodin a to platí zvlášť pro sóju. Jak daleko jsou ochotní někteří výrobci zajít, není zcela jasné, ale „nálepka“ vyrobeno v EU nemusí vůbec zajistit, to, že se nejedná o sóju vypěstovanou, kdekoli jinde ve světě a tato sója může být geneticky modifikovaná. Označení GMO free, lze snad důvěřovat.

Problémů se sójou je celá řada, ale pro zdravou výživu postačí výše uvedené, aby si konzument uvědomil podstatná rizika.

Sója jako zdroj bílkovin

Například Sójový proteinový izolát neprochází fermentací, ale je získáván po vylisování sójového oleje z pevných zbytků sóji. Sójový protein tak obsahuje fytoestrogeny, jejichž riziko již bylo popsáno. Dále sójový proteinový izolát obsahuje větší množství fytátů, které jak již bylo popsáno zabraňují vstřebávání minerálů lidským organismem. Takže výhoda sóji spočívající ve větším množství minerálů je pouze zdánlivá, protože tyto minerály nebudou lidským organismem zpracovány. A konečně lidský organismus dokáže zpracovat 60% z celkového množství přijatého sójového izolátu.

Pokud není člověk vegetarián či vegan, jsou lepší volbou proteiny z živočišného zdroje např. whey proteiny. V opačném případě je lepší jako zdroj bílkovin, který nepochází ze živočišných zdrojů, vyžívat konopný protein nebo hrachový protein.

Sóju konzumujte s rozumem

Pokud výrobci tvrdí, že sóju do proteinových suplementů přidávají pro její pozitivní vliv na lidské zdraví, tak jde spíše o reklamní trik, který zdůvodňuje nižší výrobní náklady takových doplňků.

Pokud chcete užívat sóju protože věříte v její pozitivní vliv na lidské zdraví, kupujte výrobky, u kterých je nutná fermentace sóji. Tak budete mít jistotu, že většina kontroverzních látek nebude ve vámi konzumovaných výrobcích obsažena. 

Je sója a sojový protein dobrá volba? - 1202647 -

Komentáře k Je sója a sojový protein dobrá volba?

1
25.4.2017 08:12
Michal Cink

Dobry den, vetsina sojovych izolatu ma fytoestrogeny odfiltrovany a jsou GMO free je potom konzumace tohoto proteinu v poradku ?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace