Beef protein

Hovězí maso je v oblasti výživy velmi ceněné a biologicky se řadí mezi nejhodnotnější druhy masa. Jak kvalitní jsou proteinové přípravky, které se vyrábí z hovězích bílkovin - beef proteiny?

U Beef proteinů je deklarovaná vysoká stravitelnost a biologická hodnota. Dalším důvodem k užívání beef proteinů může být intolerance na mléčné bílkoviny a cukry a tedy možné alergie při konzumaci whey proteinů. Beef protein by tedy měl být „hypoalergenní“ a to skutečně většina beef proteinů je, stejně jako prasečí rypáčky, kuřecí běhy a cokoli dalšího z čeho se vyrábí nám dobře známý želatina - sulc.

Složení beef proteinů

V některých beef proteinech, sice můžeme nalézt čistou hovězí bílkovinu, to je pravda, ale ta poslouží pouze ke zkvalitnění přítomných chrupavek a šlach, protože se jinak jedná o kolagen. Výrobci Beef proteinů tak nelžou, jde o bílkovinu, je hovězího původu, ale k budování svalů moc nepřispěje.

Pokud jsou informace na obalu Beef proteinů čteny pohledem právníka, lze nalézt několik důležitých skutečností. Výrobci často píší, že beef protein je získán z hovězího masa, ale většinou neuvádí jeho zastoupení v celkovém množství bílkovin. Další reklamní slogany popsané níže, také o původu všech bílkovin nic neřeknou. Ale - když bude zákazník pozorně pročítat přesné složení beef proteinu a nebude ovlivněn tím, co četl před tím, zjistí, že výrobce už neuvádí,  že jde o složky získané z hovězí svaloviny, ale z hovězích bílkovin a to je právě i kolagen.

V tabulce níže je příklad složení vysokoproteinového Hovězího proteinu.

 

Nutriční hodnoty ve 100g
Energy 1453 kJ
Protein 85g
Carbohydrate <0,5 g
of which sugar 0 g
Fat <0,5 g
of which saturates 0 g
Fibre 0 g
Sodium 1,1 g

 

Získat čistou bílkovinu z hovězího masa a to v podobě vhodné do kvalitních beef proteinů je proces celkem finančně náročný. Výrobci se proto uchylují k zavádějícím reklamním větám, které mají vzbudit dojem, že beef protein je ten nejlepší. Můžeme nalézt výroky o vyšší koncentraci bílkovin v beef proteinu oproti whey proteinům. Ale jak bylo uvedeno v článku whey proteiny, kvalita whey proteinů nezáleží na použité surovině, ale na výrobním postupu.

Vyplatí se beef protein?

Hlavním problémem u beef proteinů je právě jejich kvalita. Ačkoliv se jedná o beef proteiny vyrobené z hovězích bílkovin, za zdroje jsou většinou využívány "levnější" suroviny - želatina. Kvalitních hovězích bílkovin z čistého hovězího masa, beef proteiny obsahují menší nebo minimální množství. Je potřeba pečlivě číst složení, aby se místo kvalitního proteinu spíše nejednalo o nekvalitní kloubní výživu. Při výběru si zkontrolujte, zda se jedné o pouze hovězí proteinový isolát nebo již o hydrolyzovaný hovězí proteinový isolát.

Ve skutečnosti není moc důvodů proč kupovat beef proteiny. Whey proteiny obsahují kvalitnější spektrum nejlépe absorbovatelných aminokyselin a mají výrazně vyšší kvalitu než želatina ve většině případů používána v beef proteinech. Pokud trpíte alergií na mléčnou bílkovinu existují kvalitnější a zdravější alternativy jako např.: hrachové proteiny (vynikající spektrum aminokyselin) a konopné proteiny, vaječné proteiny apod...Sojový protein nedoporučujeme - viz. článek Je sója a sojový protein dobrá volba?

 
Beef protein - 1202645 -
Aktuální článek: Beef protein

Komentáře k Beef protein

1
30.7.2019 15:18
David

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat ohledně proteinu a kreatinu
tu https://www.bodyflexnutrition.cz/blog/protein-vs-kreatin/ jsem narazil na článek o tom
co preferujete vy a proč
a co byste doporučili pro začátečníka?
Děkuji

2
30.7.2019 15:19
David

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat ohledně proteinu a kreatinu
tu https://www.bodyflexnutrition.cz/blog/protein-vs-kreatin/ jsem narazil na článek o tom
co preferujete vy a proč
a co byste doporučili pro začátečníka?
Děkuji

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace