Minerály a stopové prvky

Stejně jako vitamíny i minerály a stopové prvky pomáhají tělu v růstu, rozvoji a udržení dobrého zdraví. Minerály a stopové prvky jsou látky s jednoduchou strukturou, hrající důležitou roli v mnoha metabolických funkcích

Minerály a stopové prvky

V tomto článku nejdete odkazy, které Vás zavedou na podrobnější popis jednotlivých minerálů a stopových prvků, dozvíte se i více o jejich prospěchu pro zdraví. Řekneme si o rizicích nedostatku minerálů a stopových prvků v organismu.

Význam minerálů a stopových prvků pro lidský organizmu

Organismus je potřebuje pro správný průběh mnoha různých funkcí, od růstu a udržení pevných kostí až po přenos nervových vzruchů. Mnoho minerálů je součástí enzymů, které jsou katalyzátory chemických reakcí v těle. Navíc pomáhají regulovat a kontrolovat řadu normální funkcí lidských tkání, svalů a orgánů. Například, sodík a draslík hrají důležitou roli v udržování správné rovnováhy tekutin. Vápník působí jako hlavní konstrukční prvek kostí a zubů. Železo je stavebním prvkem červených krvinek, které přenáší kyslík do celého těla.

Minerály (Makrominerály )

Macro znamená řecky velký, jde tedy o prvky, které jsou velmi důležité pro správný chod organismu a organismus jich obsahuje relativně velké množství. Jsou stavebním kamenem tkání, svalů, kostí a orgánů.Mezi makro minerály patří především:

Stopové prvky:

Stopové, proto, že se vyskytují v organismu v realtivně malém množství. Někdy bývají také označovány jako micro-minerály. Podílí se na stavbě organismu, dále jsou důležité pro zajištění správného průběhu metabolismu. Nevýznamnější stopové prvky lidského organismu jsou:

  • síra
  • železo
  • zinek
  • jód
  • selén
  • fluór
  • měď
  • chróm
  • křemík
  • mangan
  • hliník

Krátkodobě si tělo dokáže udržet rovnováhu minerálních látek samo. Pokud je však jejich příjem nedostatečný, tělo čerpá ze zásob uložených ve svalech, játrech nebo kostech. Nejvýznamnější z hlediska nutričních defektů je nedostatek vápníku, železa a jódu. V posledních letech je také zvýšený důraz na dostatečnou suplementaci hořčíkem, zinkem a magnésiem.

Příjem minerálů a stopových prvků

Protože většina lidí v dnešním uspěchaném světě nemá čas na pravidelnou a vyváženou výživu je důležité doplnit náš jídelníček o vitamíny, minerály a stopové prvky. Správné množství minerálů je dnes obtížné získat pouze z potravy, protože zemědělské půdy trpí minerálním deficitem, který je běžný na celém světě. Příčinou je intenzivní zemědělství, které z půdy opakovaně vyčerpává minerály a stopové prvky. Další znehodnocení potřebných živin vařením a průmyslovým zpracováním potravin, tento deficit dále zvyšuje.

Dostatečný příjem minerálů a stopových prvků je tedy důležitý pro všechny věkové skupiny obyvatelstva. Mimořádně důležitý je u dětí, sportovců nebo osob vystavených stresu. Více o působení a vhodnosti jednotlivých minerálů nebo stopových prvků je uvedeno v odkazech textu.

 

© elvita.cz

Aktuální článek: Minerály a stopové prvky

Starší články v kategorii

Novější články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace