Maca (Lepidium mayenii)

Maca (Lepidium mayenii), známá také jako peruánský ženšen, je velmi oblíbená bylina v Jižní Americe, zvyšující sexuální touhu u mužů i žen. Maca roste pouze vysoko v Andách v Peru, kde se tradičně používají čerstvé nebo sušené, rozemleté kořeny této byliny.

Maca - peruánský ženšen

 V západním světě se maca používá především ve formě prášku, kdy se prášek přidává do proteinových koktejlů nebo je zpracován v kapslích nebo tabletách. Maca se zdá být vědecky prokázané afrodiziakum. Zlepšuje jak mužské tak ženské libido a dokonce zmírňuje některé post-menopauzální symptomy a to bez zjevných negativních vedlejších účinků.

 

Je prokázáno, zvýšení mužského libida bez ovlivnění hladiny pohlavních hormonů

V roce 2001, Asian Journal of andrologie zveřejnil studii, ukazující u mužů užívajících macu vyšší počet a pohyblivost spermií. Devět dospělých mužů v rozmezí dvacet až čtyřicet let užívalo 1500mg až 3000mg po dobu čtyř měsíců. Potom byla ověřena hladina hormonů, jakož i množství a pohyblivost spermií. Nedošlo k ovlivnění hladiny hormonů, ale počet spermií a pohyblivost spermií byla rozhodně lepší po užívání extraktu z této rostliny.


Zlepšení nálady a vliv na deprese

V následné studii, vědci chtěl vědět, jestli celkové zlepšení nálady bylo důvodem, proč maca

měla pozitivní vlivna mužské libido. Dvanáct týdnů muži ve věku 21 až 56 let užívali buď 1500mg, 3000mg, nebo placebo. Testy byly prováděny čtyři, osm a dvanáct týdnů. Cílem studie bylo zjisti, jak se účastníci cítili co se týká libida , depresí a úzkosti . Po osmi týdnech užívání, muži zaznamenali zlepšení libida. Nedošlo k žádné změně hladiny pohlavních hormonů ani v jedné skupině, nebo ve skupině s placebem.

Maca a její přínos pro ženy

Maca zlepšuje sexuální dysfunkce u žen po menopauze a také zvyšuje libido a to dokonce i u žen užívajících SSRI. Studie z roku 2008, zveřejněná v lékařském časopise Menopause, testovala čtrnáct post-menopauzálních žen s cílem ověřit, zda maca má nějaký vliv na deprese, úzkost a sexuální dysfunkce. Jednalo se o placebem kontrolovanou, dvojitě slepou, randomizovanou, cross-over studii. Ženy buď užívaly 3,5g (3500 mg) prášku maca po dobu šesti týdnů, nebo placebo po dobu šesti týdnů. Po šesti týdnech se každá žena, přesunula do druhé skupiny na dobu dalších šesti týdnů. Na začátku studie, po šesti týdnech a za dvanáct týdnů, byly prováděny krevní testy s monitoringem na hladinu hormonů a příznaky menopauzy. Test odhalil významné snížení deprese, úzkosti, sexuální dysfunkce a to bez negativního vlivu na hladinu hormonů.

© elvita.cz


Zdroje:
Pubmed.gov, "Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men," G.F. Gonzales, et al. Asian Journal of Andrology December 2001; 3(4): 301-3. http://science.naturalnews.com/pubmed/11753476.html
Pubmed.gov, "Effect of Lepidium meyenii (Maca) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men," G.F. Gonzales, et al. Andrologia December 2002; 34(6): 367-72. http://science.naturalnews.com/pubmed/12472620.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18784609
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18801111
 

 

 

Maca (Lepidium mayenii) - 1202359 -
Aktuální článek: Maca (Lepidium mayenii)

Starší články v kategorii

Novější články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace