Kasein

Kasein patří mezi bílkoviny mléka, jeho zastoupení v mléčné bílkovině je 80% a zbylých 20% tvoří syrovátkový (whey) protein.

Použití kaseinu v je pro jeho chuť a vlastnosti opravdu široké. Slouží ke zjemnění jídel, zvýšení jejich nutriční hodnoty a je přidáván do masných výrobků, cukrářských výrobků i do dehydrovaných polévek a dalších potravin. Kasein je zdrojem aminokyselin, fosfátů a vápníku, který, jak bylo uvedeno v článku o vápníku, je lépe lidským tělem využitelný, pokud pochází z živočišných zdrojů. Kasein, stejně jako ostatní mléčné bílkoviny, může působit alergenně. Na kasein, vzniká alergie v dětství, ale na rozdíl od alergie na whey bílkoviny, nemizí tato intolerance v dětství a přetrvává do dospělosti. Naštěstí není tak častá jako alergie na syrovátkové bílkoviny.

Kasein se v proteinových přípravcích dělí podle způsobu jeho výroby na kaseináty, izolát mléčného proteinu a micelární kasein.

Kaseinát vápenatý a sodný

Kaseináty vznikají vysrážením mléka za použití kyseliny sírové, nebo chlorovodíkové. Při tomto typu srážení dochází k narušení micel a jejich znehodnocení. Pro neutralizaci kaseinu se používají dvě látky a to hydroxid vápenatý nebo hydroxid sodný.  Tak je rozlišován kaseinát vápenatý a kaseinát sodný. Oba kaseináty mají shodný výrobní proces od vysrážení kyselinou, extrudací při teplotě 135°C, ale liší se právě následnou neutralizací použitých kyselin. Cena kaseinátů je nízká, rovněž tak jejich využitelnost lidským organismem v důsledku snížení biologické hodnoty. Tento proces výroby kaseinu je také označován jako kyselé srážení, právě pro zvýšení kyselosti mléka.

Podobný proces, označovaný jako sladké srážení je využíván zejména při výrobě sýrů a nedochází při něm ke zvýšení kyselosti. K tomuto srážení je užíváno syřidlo - enzym získávaný ze žaludků mladých telat, případně jeho umělá náhražka. I při tomto procesu dochází k narušení micel kaseinu.

Zřejmě bude nutné vysvětlit co je vůbec ona zmiňovaná micela kaseinu. Jedná se o shluk molekul, v tomto případě molekul kaseinu, které jsou stabilizovány vápníkem. Pro tento článek je zbytečný odborný popis a postačí, že právě organizace bílkovin kaseinu do micel způsobuje jeho pomalé vstřebávání v zažívacím traktu člověka. Z tohoto důvodu je lepší a chvályhodné vyhnout se kaseinátům ve sportovní výživě a zejména v proteinových přípravcích. Při výrobě kaseinátů dochází k narušení micela, která je stabilizována vápníkem a tak i výsledný produkt neobsahuje tolik vápníku, jako jiné druhy kaseinu.

Izolát mléčného proteinu (kaseinový izolát)

Kaseinový izolát má poměrně kolísavou kvalitu zpracování, přesto se jedná o nejrozšířenější formu užívanou ve sportovní výživě, potažmo v proteinových přípravcích. Obsahuje kolem 80% kaseinu a 20% whey proteinu. Všímavý čtenář si jistě povšiml, že se jedná o zastoupení kompletního spektra bílkovin mléka, jak bylo uvedeno na začátku textu.

Micelární kasein

Je to nejkvalitnější kasein získaný tou nejšetrnější metodou, užívanou i pro whey protein, metodou CFM - cross flow microfiltration. Takto získaný kasein si udržuje svou biologickou hodnotu, má vysoký obsah vápníku, nízký obsah tuků a cukrů a nejsou narušeny micely kaseinu. Samozřejmá je také vyšší cena tohoto kaseinu. Naleznete ho v opravdu kvalitních proteinových přípravcích.

Kasein v proteinových přípravcích a gainerech

Výhoda kaseinu je právě v jeho pomalém vstřebávání. To může vyvolat představu, že nepatří do potréninkového proteinového nápoje nebo gaineru, kdy je potřeba co nejrychleji doplnit bílkoviny. Jeho využití je v době mezi jídly, aby nedošlo ke katabolismu. Kasein se vstřebává kolem 6. -7. hodin a zajišťuje zvýšenou hladinu leucinu. Pravdou je, že použití kaseinu po tréninku nezajistí stimulaci růstu svalové hmoty, ale přidáním jedné čtvrtiny kaseinu do whey proteinu zajistí dlouhodobou a nepřerušenou dodávku aminokyselin svalům. Kasein tak do potréninkového nápoje patří, ale neměl by tvořit víc jak jednu čtvrtinu celé dávky přijatých bílkovin - ať už se jedná o proteinový nápoj nebo gainer.

Kasein a jeho přínos pro night proteiny

Kasein je využitelný jako přípravek před spaním v tzv. night proteinech, nebo v netréninkové dny. Před spaním nebo v období, kdy není potřeba rychlého dodání bílkovin svalům, je výhoda kaseinu nesporná. Když po tréninku bylo doporučeno přidat jednu čtvrtinu kaseinu k whey proteinům, je v případě proteinového nápoje před spaním, v průběhu noci nebo v netréninkové dny, situace opačná - kasein je vhodné doplnit jednou čtvrtinou whey proteinu z celkové přijaté dávky. Kasein by tedy v tomto případě měl tvořit tři čtvrtiny obsahu přijatých bílkovin.

Jak vybrat kvalitní proteinový přípravek nebo gainer?

V kvalitních proteinových přípravcích nebo gainerech, tak hledejte micelární kasein, nebo alespoň kaseinový izolát (izolát mléčných bílkovin) a kaseinátům se vyhněte, pokud vám to finanční možnosti dovolují. Toto je základní vodítko, pokud zvažujete jaký proteinový přípravek nebo gainer vybrat.

Aktuální článek: Kasein

Komentáře k Kasein

1
19.1.2016 16:42
Lucie

Já mám skvělé zkušenosti s micelárním kaseinem od firmy .
Jsem proste spokojen a můžu jenom doporučit.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace