Koenzym Q10?

Koenzym Q10 je sloučenina přirozeně se vyskytující v těle. Je to sloučenina funkčně podobná vitamínům a je obsažena ve většině lidských buněk, mimo buněk, kterým chybí mitochondrie. Koenzym Q10 významně přispívá ke konverzi energie z potravy do chemické energie ATP.

Co je koenzym Q10?


Koenzym Q10 je také známý pod těmito jinými názvy: 

  • CoQ10
  • Q10
  • Vitamin Q10
  • ubichinon
  • ubidekarenon


Koenzym je nezbytný pro správnou funkci enzymu - enzym jej tedy potřebuje ke své práci. Vlastní enzym je protein, který určuje rychlost, při které přírodní chemické reakce probíhají v buňkách lidského těla.

Proč je tak důležitý?

Zjednodušeně řečeno, buňky těla potřebují koenzymu Q10, k přeměně energie z potravy. Podílí se tedy na získání energie potřebné pro správnou funkci a růst buněk. Tělo také využívá koenzym Q10 jako antioxidant. Během metabolických procesů, zároveň chrání buňky před působením volných radikálů, které mohou poškodit DNA (deoxyribonukleové kyseliny). Koenzym Q10 se nachází ve většině tkání těla. Nejvyšší část se nacházejí v srdci, játrech, ledvinách a slinivce břišní. Nejnižší množství se nacházejí v plicích. Toto množství koenzymu Q10 obsažené v tkáních se snižuje, jak lidé stárnou.

Proč lidé berou Q10?


Ačkoli Koenzym Q10 hraje v tělě klíčovou roli, většina zdravých lidí netrpí jeho nedostatkem. Existují však studie, poukazující na prospěšnost suplementace Q10. Zvyšující se věk a některé zdravotní problémy jsou spojeny s klesající úrovní Q10 v organismu a právě v těchto případech, bude mít dodatečné podávání Q10 svůj význam. Koenzym Q10 se používá jako podpora při mnoha různých komplikacích:

  • Koenzym Q10, může mít vliv na snížení krevního tlaku.
  • Koenzym Q10 se používá, v kombinaci s pravidelným léky, také k léčbě srdečního selhání a dalších srdečních onemocnění, případně pomáhá zlepšovat některé symptomy.
  • Jak již bylo uvedeno výše, tělo využívá koenzym Q10 jako antioxidant.  Antioxidanty chrání buňky před volnými radikály a oxidačním stresem.
  • Ačkoliv je toto stále kontroverzní , některé předběžné důkazy naznačují,  že Koenzym Q10 je možné využít k prevenci nebo léčbě nežádoucích účinků  (jako bolesti svalů, problémy s játry) při užívání statinů (léků na snížení cholesterolu)  -
  • Předběžné studie ukázaly, CoQ10 zpomalí, ale nezastaví, průběh Alzheimerovy choroby.  Nicméně je zapotřebí další výzkum pro potvrzení tohoto efektu.

 

Jak se Koenzym Q10 užívá?


Neexistuje žádná ideální dávka koenzymu Q10. Studie využívaly dávky koenzymu Q10 v rozmezí od 50 mg je 1200 mg u dospělých, někdy rozdělené do několika dávek během dne. Vždy proto postupujte podle pokynů na příbalovém letáku, nebo se poraďte se svým lékařem nebo dietologem. Mějte na paměti, že různé doplněk, různých značek mohou mít zcela odlišné složení.Jako optimální se jeví dávka 2 x 30mg, pro udržení hladiny stačí 30 mg denně. Maximální denní povolená dávka Ministerstvem zdravotnictví v ČR je 60 mg.

Můžete získat Koenzym Q10 přirozeně z potravin?


Mezi dobré potravinové zdroje Q10 patří:

  • Ryby jako je tuňák, losos, makrela, sardinky
  • Rostlinné oleje
  • Maso

Jaké jsou rizika užívání Q10?

Nežádoucí účinky koenzymu Q10 se zdají být vzácné a mírné. Patří mezi ně patří průjem, nevolnost a pálení žáhy. Koenzym Q10 může interagovat s některými léky! Lidé s chronickým onemocněním srdce, ledvin, jater nebo diabetem by se měly mít na pozoru před použitím tohoto doplňku. Dále lidé, kteří užívají léky na ředění krve a štítnou žlázu, se musí před užíváním poradit se svým lékařem.
Vzhledem k nedostatku důkazů o jeho bezpečnosti, doplňky s Q10 nejsou vhodné pro děti, nebo pro ženy, které jsou těhotné nebo kojící.

© elvita.cz

Koenzym Q10? - 1202362 -
Aktuální článek: Koenzym Q10?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace