Vitamíny

Poznávání světa vitamínů může být obtížné a někdy matoucí. Všichni víme, že je náš organismus potřebuje, ale pouze málo lidí opravdu ví jak fungují a kdy je nutné jejich užívání.

 

V textu tohoto článku najdete odkazy, které Vám řeknou více o konkrétních vitamínech a jejich působení . Dozvíte se o zdravotních přínosech, ale i rizicích jednotlivých vitamínů. Kromě toho, že se podíváme na "hvězdy"  jako je vitamín C, zmíníme i neprávem nedoceněné vitamíny např. kyselinu listovou nebo biotin.

Proč jsou vitamíny důležité

Od regulace metabolismu, přeměnu tuků na energii, formování kostí a zubů, až po produkci spermií, vitamíny hrají důležitou roli ve většině buněčných procesů.

Vitamíny si lidský organismus sám neumí produkovat, proto musí být pravidelně doplňovány v potravě nebo vitamínových přípravcích! Pokud dojde v organismu k deficitu (nedostatku) vitamínů, mohou se objevit poruchy tělesných funkcí, které hrozí vyústit i ve vážná onemocnění.

Pojďme se podívat na jednotlivé vitamíny zblízka

Vitamíny mohou být rozpustné ve vodě . U vitamínů rozpustných ve vodě se předávkování téměř bát nemusíte, přebytek se z těla se jednoduše vyloučí močí.

Vitamíny rozpustné v tucích. U vitamínů rozpustných v tucích, hrozí vždy riziko předávkování. Organismus se jejich přebytku uloženého v tukových tkáních nedokáže snadno zbavit. U těchto vitamínů je důležité dodržovat doporučené dávkování. Jedině tak zajistíte, že Vám budou opravdu správně pomáhat.

Veliký přínos za málo peněz

V současné době již není pochyb, že vitamínové doplňky jsou v některých případech velmi užitečné a působí i jako prevence mnoha onemocnění.

Samozřejmě jíst pestrou a vyváženou stravu, je nejlepší způsob, jak získat základní mikroživiny, které tělo potřebuje. Nicméně některé vitamíny je obtížné získat v dostatečném množství přirozenou cestou. Vliv na jejich potřebu má i stále nepříznivější okolní prostředí (průmyslové znečistění, stres, nekvalitní potraviny).

Příkladem je např. vitamin D získaný působením slunečního záření, které v našich končinách v zimním období dlouhodobě chybí. Podobné je to s kyselinou listovou, která se doporučuje pro těhotné ženy. Vitamínové přípravky (doplňky stravy) jsou přitom velmi levné a mají vysoce pozitivní vliv na celkové zdraví člověka.

© elvita.cz

Aktuální článek: Vitamíny

Novější články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace