Chia semínka

Jedná se o semena Šalvěje Hispánské (Salvia Hispanica) z čeledi hluchavkovitých. Tato šalvěj rostě v horských oblastech Střední Ameriky. V Mendozově kodexu ze 16. století je zmíněno, že Chia semínka byla používána Aztéky jako platidlo.To že vedle platby zlatem mezi sebou platili i drobnými semínky Chia ukazuje na výjimečnost této rostliny.

Co je na semínkách Chia tak důležité?

Aztécká říše používala pro předávání zpráv běžce. Tito muži se pohybovali v náročném horskémSalvia Hispanica terénu a museli zvládnout enormní fyzickou zátěž. Mezi jejich důležité potraviny patřila Chia semínka. Právě proto se této rostlině říká rostlina běžců. Chia semínka ale neužívali jen běžci. Tvořila důležitou součást Aztéckého jídelníčku společně s amarantem, kukuřicí a fazolemi. Aztékové semena Chia přidávali prostě všude. Jejich výhodou je totiž i to, že nemají žádnou specifickou chuť a nijak výrazně nemění chuť potravin.

Co obsahují Chia semínka 

Chia semínka obsahují omega3 mastné kyseliny, přesněji alfa-linolovou kyselinu (ALA). Ta patří mezi esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo a je pro lidský organismus důležitá. Obsahují značné množství vlákniny (stravitelné i nestravitelné), bílkoviny, fosfor, mangan, vápník, draslík, sodík, železo, fosfor, zinek, chrom a vitamíny skupiny B (je vhodné zdůraznit i obsah vitamínu B17, který je poměrně vzácný), A, C a E.

Chia semena Průměrné hodnoty ve 100g:

Tuky: 28g

Bílkoviny: 13g

Vláknina: 35g - 112% DDD

Fosfor: 100% Doporučené denní dávky (DDD)

Mangan: 80% DDD

Vápník: 60% DDD

Chia semínka mají vlastnost na sebe vázat vodu a vytvářejí specifický gel. Tento gel pak v organismu působí to, že sacharidy jsou pomaleji tráveny a jejich střebávání organismem tak trvá delší dobu. Chia semínka tak brání prudkému nárůstu hladiny cukrů v krvi po jejich konzumaci, takže zabraňují jevu, který zná většina z nás jako „vlčí hlad“ a samozřejmě prodlužují pocit nasycení. Tím výhody gelu vytvořeného ze semínek nekončí. Protože gel na sebe váže vodu, je organismus lépe a po delší dobu hydratován.

Pro koho jsou Chia semínka nejvhodnější?

Provedenými výzkumy bylo u respondentů zjištěno, že užíváním Chia semínek u nich došlo k vymizení příznaků bolestí kloubů, snížení hladiny cholesterolu. U některých došlo k úbytku váhy, právě pro vysoký obsah vlákniny a delšímu pocitu zasycení a někteří uvedli, že pociťovali nárůst energie a síly.

Semena Chia jsou pro své vlastnosti doporučována diabetikům a to u diabetu I. i II. typu. Chia semínka dokonce riziko diabetu II. typu podstatně snižují. U osob s vysokou hladinou cholesterolu mohou tvořit důležitý doplněk jak při dietě pro úpravu hladiny cholesterolu, tak i při medikaci preparátů ordinovaných lékařem. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Pro vysoký obsah vitamínů, stopových prvků i omega3 mastných kyselin Chia semínka napomáhají ke zlepšení paměti, podporují správnou funkci jater, ledvin a žlučníku. Prevence Alzheimerovy choroby je sice zmiňována, ale nebyla zatím prokazatelně ověřena.

Chia semínka pomáhají sportovcům

Sportovci Chia semínka zcela určitě ocení při redukčních a rýsovacích dietách, ale musí vzít v úvahu vyšší množství tuků. Jako nezbytná se Chia semínka jeví pro vytrvalostní sportovce. Zejména běžci, ale i další sportovci, kteří musejí podávat dlouhodobé výkony, ocení její přínos ve zvýšené a dlouhodobé hydrataci organismu. Gel zároveň působí delší přísun energie z konzumované potravy. Je možné tak kombinovat zvýšenou dávku sacharidů s větším časovým odstupem od závodu nebo náročného tréninku.

Sportovci, kteří mají problémy s příjmem potravy před výkonem, ať z důvodu neschopnosti přijímat potravu (stres atd.) nebo protože nedokáží podávat vysoké výkony s potravou v žaludku, mohou posunout příjem potravy do doby, kdy tyto problémy nepociťují. Tím se okruh sportovců rozšiřuje i na kulturisty a silové sportovce, kteří pociťují úbytek energie během tréninku, ale nedokážou se vyrovnat s pocitem plného žaludku při tréninku. Tito sportovci si mohou připravit svůj shake do kterého přidají semena Chia a zkonzumují jej dříve před výkonem. Gel pak zajistí, že nedojde k tak rychlému zpracování a živiny budou organismu k dispozici během tréninku, a přesto sportovce nijak nezatíží.

Chia semínka - 1202807 -
Aktuální článek: Chia semínka

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace