Rakytník řešetlákový

Rostlina budoucnosti, tak je nazýván rakytník řešetlákový, který bývá označovaný někdy jako citroník severu, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu C.

Rakytník řešetlákový - Rostlina budoucnosti

Citroník severu

Rostlina budoucnosti, tak je nazýván rakytník řešetlákový, který bývá označovaný někdy jako citroník severu, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu C.

Jediná oranžová bobulka obsahuje denní doporučenou dávku tohoto vitaminu!

Rostlinou budoucnosti byl nazvaný i proto, že je využitelný celý beze zbytku. Pro náš organizmus jsou zdravé nejen plody, semena, květy, ale i listy, větve, kůra a kořen. Jenže rakytník má na sobě jednu nemilou „věc“, a tou jsou velmi špičaté, dlouhé a tvrdé ostny. Také proto byl u nás dlouhou dobu využívaný pouze jako okrasný či zpevňující keř. V posledních letech se však stále víc a víc ukazuje, jaké významné látky tahle rostlina obsahuje, a tak se výrobci potravin předhánějí ve využívání jeho plodů, z nichž vyrábějí nejrůznější šťávy, džemy a oleje. Problémem však je tepelné zpracování, díky němuž se spousta potřebných látek vlastně „vypaří“. Společnost TEREZIA COMPANY přišla však při zpracování tohoto produktu s něčím novým. Suší plody při nízkých teplotách, čímž se zachovají účinné látky, a upravuje je do kapslí, které se velice lehce spolknou. A protože chuťově „nasládle trpký“ rakytník opravdu nepatří mezi nejoblíbenější „ovoce“, umožní tak svými kapslemi dokonalý příjem veškerých potřebných látek do našeho organizmu.

Znali ho už Tibeťané

Rakytník řešetlákový byl známý pro své příznivé účinky již dávno. V lidovém léčitelství ho využívali obyvatelé Sibiře, Mongolska a některých oblastí Číny. Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde tato dřevina rostla, měla zdravý vzhled a jejich srst  nádherný lesklý nádech.

V čem je rakytník dobrý?

Celá rostlina rakytníku je výjimečná obsahem široké škály biologicky aktivních látek. Plody rakytníku – bobule oranžové barvy, kyselé chuti, obsahují provitamin A, vitamin B1, B2, B6, C, E, K1, F. Účinnou složkou jsou flavonoidy a přítomna je cenná látka hippophein. Olej obsažený v dužině plodu má oranžovou barvu s vysokým obsahem provitaminu A, vitaminu E a řadou nenasycených mastných kyselin.

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej je ze všech obsahových látek v tkáních rakytníku nejcennější. Je tmavě oranžové barvy a získává se z plodů Rakytníku řešetlákového lisováním za studena se zachováním všech biologicky aktivních látek důležitých pro lidské zdraví.

Rakytníkový olej je přírodní koncentrát vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, F, K, P, dále obsahuje betakaroten, kyselinu listovou, organické kyseliny, třísloviny a minerální soli, důležité esenciální mastné kyseliny omega-3, 6 a 9. Je také zdrojem vzácné omega-7 mastné kyseliny, která se v přírodě vyskytuje zřídka, v rakytníkovém oleji je obsažena až ze 40 %.

Olej z rakytníku má vysoce regenerační schopnosti, jedná se o biogenní stimulátor, který především ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné baktericidní účinky. Obsahuje vitamín A, E a K. Dále obsahuje flavonoidy, karotenoidy, karoteny, kyselinu listovou, provitamín D, fytoncidy, třísloviny, minerální soli (železo, bór, mangan), organické kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Užívání vnitřní i vnější.

Co říká Wikipedie:
 
"V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i některých oblastech Číny byl rakytník známý již v dávné minulosti. Užíval se při léčbě onemocnění plic, jater i kloubních onemocněních, dále také v místní kosmetice.
Pomáhal proti zahlenění i zánětům plic, hojil sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguloval krevní oběh. Urychloval proces hojení ran, stimuloval regenerační procesy, měl pozitivní vliv na choroby jater.
V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek, který se používá i při intoxikacích a kardiovaskulárních chorobách.
 
Chemický obsah látek v plodu:
 
Barva plodu je obvykle oranžová až červená, záleží na množství karotenoidů v každém z nich.
Chuť, jakou jednotlivá bobulka má, je zase vytvářena podle množství sacharidů a způsobuje sladší nebo trpčí chuť.
Dále rakytník obsahuje vitamín B – B1, B2, B6, B3 ( nikotinamid, vitamin PP) udržující harmonickou funkci centrální nervové soustavy, B9 (kyselina listová) způsobující syntézu nukleových kyselin,
krvetvorbu, růst a vývoj plodu. Vitamín C (kyselina askorbová), tento vitamín se uchovává i v produktech z plodů již vyrobených. Vitamín D přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí a zároveň reguluje
množství vápníku a fosforu v krvi. Vitamín E je antioxidantem a ochráncem esenciálních mastných kyselin. Využívá se při nemocech jako je mužská sterilita, svalová dystrofie a také u kardiovaskulárních poruch."

 

Zdroj: www.terezia.eu, cs.wikipedia.org
 
Rakytník řešetlákový - 1202360 -
Aktuální článek: Rakytník řešetlákový

Novější články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace