Vápník

Vápník je nejběžnější a nejdůležitější minerál v lidském těle. Vápník je minerál, ovlivňující zdraví kostí, riziko zlomeniny nebo průběh osteoporózy.

Vápník

Přibližně 99% z celkového tělesného obsahu vápníku je vázáno do kostry a zubů, 1% v krvi a měkkých tkání.

Význam vápníku

buduje a udržuje kosti a zuby, reguluje srdeční rytmus, zmírňuje nespavost, pomáhá regulovat průchod živin do a z buněčných stěn, zajišťuje normální srážlivost krve, pomáhá udržovat správnou funkci nervů a svalů, snižuje krevní tlak, podílí se na normální funkci ledvin.

Přínosy a význam vápníku je podrobněji popsán zde.

 

Nedostatek vápníku

Nedostatek vápníků může mít za následek křeče svalů rukou a nohou, křehnutí kostí, křivici, špatný růst, osteoporózu (zhoršení kvality kostí), zubní kaz, deprese, hypertenze (vysoký krevní tlak), preeklampsii. Je spojen se zvýšeným rizikem úbytku kostní hmoty např.v důsledku chronického nedostatku nebo ve spojení s osteoporózou vzniklou buď nedostatečnou akumulací kostní hmoty během růstu či zvýšeného úbytku kostní hmoty po menopauze. Nedostatek vápníku může být spojen s nedostatkem vitamínu D!

Které potraviny jsou bohaté na vápník?

• mléčné výrobky: mléko, sýry, jogurty...
• konzervované sardinky a losos s kostí
• listová zelenina např. brokolice

Užívání vápníku, dietní doporučení:

1000 mg/den pro osoby ve věku 19 až 50 roků a 1200 mg/den pro osoby starší 50 let. Doporučená horní limit spotřeby vápníku je 2,5 g/den.

Toxicita: Příznaky toxicity vápníku nejsou oficiálně zmapovány. Přebytek vápníku byl spojován s některými minerálními nerovnováhami, zejména ve spojení se zinkem.

Poslední studie naznačují, že: zvýšení příjem vápníku v průběhu dospívání má příznivý vliv na hustotu kostní hmoty. Kostní hustota je faktor ovlivňující riziko zlomeniny. Vápník a vitamin D u starších osob snižuje výskyt zlomenin.

© elvita.cz

Aktuální článek: Vápník

Starší články v kategorii

Novější články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace