Tribulus terrestris

Doplňky stravy s obsahem extraktu z Tribulus terrestris (kotvičník zemní) v poslední době zaplavují lékárny a prodejny se sportovní výživou. Jedná se opravdu o přírodní zázrak nebo je to jenom placebo?

1. Co je Tribulus terrestris

Tribulus terrestris je extrakt z byliny zvané Kotvičník zemní. Původem se jedná o bylinu z dálného východu, konkrétně z oblasti Číny a Japonska, která se postupem času začala pěstovat téměř na celém světě.

Tato bylina byla po staletí využívána jako afrodisiakum a podpůrný prostředek. Nyní se nejčastěji pěstuje pro farmakologické účely a zpracování do doplňků stravy pro sportovce, nebo právě pro podporu sexuální výkonnosti a libida (zde je často kombinována s maca).

Nejznámějšími producenty kotvičníku jsou Čína a Indie, velice dobrou pověst má Tribulus terrestris původem z Bulharska.

2. Obsah látek Tribulus terrestris

Tribulus terrestris obsahuje celou řadu látek a rostlinných „anabolických steroidů“ (označovaných jako fytosteroly). Nejvyšší koncentrace látek je v plodech a kořenech  rostliny

2.1 steroidní saponiny  

Jedná se látky rostlinného původu, které u živočichů mohou ovlivňovat hormonální systém. Ve farmacii, slouží jako vhodná surovina k přípravě steroidních hormonů

Steroidní saponiny ovlivňují produkci androgenních a estrogenních hormonů. U mužů se tedy jedná o testosteron u žen o estrogen.  Působí tedy na hladinu luteinizačního hormonu (LH), který se v organismu podílí na regulaci tvorby testosteronu nebo estrogenu.

2.2 ostatní látky

  • alkaloidy
  • bioflavonoidy
  • glykosidy
  • flavonoidy
  • třísloviny

3. Tribulus terrestris a jeho využití

Extrakt z této byliny se nejčastěji používá jako doplněk pro sportovce nebo jako prostředek pro zvýšení libida a sexuální výkonnosti. Tribulus terrestris je proto přisuzován vliv na stimulaci mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Jeden z prvních a úspěšných produktů s komerčním názvem Tribestan pochází z Bulharska. Využíval se pro léčbu sexuálních dysfunkcí, ale oblibu získal mezi sportovci jako bezpečná alternativa k anabolikům.

Hlavní zmiňované přínosy tribulus terrestris jsou:

  • Zvýšení hladiny Testosteronu až o 30%
  • Nárůst síly a svalové hmoty
  • Zvýšení tvorby spermií a zvýšení jejich pohyblivosti.
  • Zlepšení sexuálních dysfunkcí jako např. poruchy erekce, zvýšení libida apod...
  • snižuje hladinu sodíku, mírně odvodňuje a má analgetické působení.  

Podle posledních výzkumů je však přínos minimálně sporný.

V nedávné studii nebylo prokázáno  zvýšení hladiny testosteronu ani jiných mužských pohlavních hormonů u mladých (20-36 let) mužů po čtyřtýdenním užívání dávky až 20 mg/kg tělesné váhy. Nepotvrdil se ani  vliv na zvýšení svalové síly a tělesného složení (poměr svalstva a tuku) u mladých (průměrný věk byl 19.8 let).

 Na druhou stranu není uvedeno nic o kvalitě a složení podaných dávek.

Odkaz zde: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105003314

4. Dávkování Tribulus terrestris

Doporučné dávkování se pohybuje mezi 250-1500 mg denně v závislosti na tělesné hmotnosti a přirozené produkci testosteronu. Někteří závodníci udávají dávkování kolem 5g denně, i zde je jak vidíte prostor k vlastnímu testování.  

Klinické testy neprokázaly toxicitu ani vedlejší účinky, a to ani při podání velmi vysokých dávek. S těmito vlastnostmi Tribestan rychle pronikl i do sportu jako povzbuzující přípravek a pro kombinaci se steroidy.

Na základě zkušeností doporučujeme užívání rozdělit do dvou dávek. První dávku  ráno s jídlem a druhou těsně před spaním.

5. Jak vybrat Tribulus terrestris

Tribululus terrestris obsahuje celou škálu steroidních saponidů, za nejdůležitější je však považován Dioscin a Protodioscin. Právě obsah těchto látek, lze považovat za kritérium pro výběr kvalitního výrobku.

Za kvalitní lze považovat suplement s obsahovem 40-60% Protodioscinu.

Pozorně tedy vždy porovnejte obsah Protodioscinu s celkovým obsahem saponinů.

Pokud není na výrobku obsah Protodioscinu uveden, raději se mu vyhněte.

6. Vyplatí se investovat do přípravků s obsahem Tribulus terrestris?

Na toto nelze jednoznačně odpovědět. Existuje mnoho tvrzení uživatelů, kteří s ním jsou opravdu spokojeni. Ať už mezi sportovci, kteří jej užívají za cílem zvýšení výkonnosti a svalové hmoty nebo v mezi těmi, kteří jej vybrali jako afrodisiakum. Jednoznačný klinický důkaz o vlivu tribulus terrestris na tvorbu testosteronu však neexistuje.

Aktuální článek: Tribulus terrestris

Starší články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace