Taurin

Většina lidí, zná taurin jako "přísadu" v energetických nápojích. Očekáváme tedy od něj, nárazové stimulační účinky a rychlé dodání energie. Reklamní spojení s energetickými nápoji, vede k tomu, že Taurin je velice nedoceněn v mnoha dalších oblastech, kde může pomoci.

Taurin Vám dává křídla

1. Co je taurin

Taurin je organická kyselina. Zejména ale v oblasti sportovní výživy je pro zjednodušení řazen mezi aminokyseliny. Ve skutečnosti se však jedná o derivát aminokyseliny cysteinu.

Taurin se přirozeně vyskytuje v masu, rybách, některých mléčných výrobcích (např. sýr cottage) a je běžně dostupný jako doplněk stravy. Nedostatkem taurinu tedy mohou trpět zejména vegetariáni a vegani.

2. Dávkování taurinu

Za bezpečné a efektivní se považuje dávkování Taurinu v množství od 1000 do 3000 miligramů. Vyšší množství se vyloučí močí. Sportovci v tréninkový den, užívají polovinu dávky 30 - 60 minut před tréninkem a druhou polovinu ihned po tréninku.

3. Přínosy taurinu

3.1 Taurin a nervová soustava

Taurin podporuje správnou činnost nervové soustavy. Účastní se jako stimulant nervové činnosti a reguluje přenos nervového vzruchu (například přenos vzruchu do svalového vlákna). Pomáhá také chránit nervové buňky před toxickým působením jiných aminokyselin, jako jsou zejména glutamát a kyselina asparagová (aspartát). Některé studie naznačují zlepšení kognitivních funkcí a paměti při suplementaci taurinem - nebyl ale vysvětlen mechanismus účinku.

3.2 Taurin a kardiovaskulární systém

Byl prokázán vliv taurinu na snížení krevního tlaku, pokud je způsoben retencí tekutin v organismu.

3.3 Vliv taurinu na trávení tuků

Fyziologové znají roli taurinu při metabolismu cholesterolu na žlučové kyseliny. S nedostatkem taurinu je proto spojován nedostatek žlučových kyselin, nezbytných pro správné štěpení tuků. Pokud tedy máme problémy s trávením tuků, příčinou může být nedostatek taurinu.

3.3 Vliv taurinu na metabolismus sacharidů

Před více než 50 lety, vědci zjistili, že taurin má podobný účinek jako inzulín na metabolismus sacharidů. V roce 1964 bylo zjištěno, že tato kyselina zvyšuje využití glukózy ve svalových buňkách.

3.5 Přínos taurinu pro sportovce a bodybuildery

Pro sportovce má přínos jako suplement zvyšující výkonnost a jako anabolizér.  Při fyzické zátěži dochází k poklesu množství taurinu v kosterním svalstvu, proto je vhodné užívat jej jako před a po trénikový suplement. Zajistíte si tak intenzivní a kvalitní trénink!  Taurin totiž snížuje množství kyseliny mléčné tvořené ve svalech a zefektivní metabolismus sacharidů. Po tréniku zajistí efektivní přísun glukózy do svalových buněk a pomůže stimulovat tvorbu glykogenu.

4. Závěr

Zařazení Taurinu do suplementačního plánu je zcela jistě užitečné. Jeho přínos ocení hlavně sportovci, kde je patrný vliv na zlepšení výkonnosti a zefektivnění nárůstu svalové hmoty.

 

Taurin - 1202496 -
Aktuální článek: Taurin

Starší články v kategorii

Novější články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace