Len setý

Většina z nás si při slově len vzpomene na Krtečka a jeho kalhoty - kalhoty s kapsami. A tím také u mnohých končí znalost využití lnu, snad ti starší ještě vzpomenou kvalitní lněné látky, ale jíst semena lnu? Výrobci zdravé výživy k rozšíření konzumace lněných semen také nijak nepřispívají. Důvod je prozaický a jednoduchý. Len není žádnou cizokrajnou rostlinou, jeho cena je nízká a tak by masivní kampaň a prodej nevedly k závratným ziskům.

Lněné semínko

Len setý (Linum usitatissimum L.) patří do čeledi lnovitých (linaceae), jde v současnosti je nejvíc pěstován len přadný a len olejný. Do Evropy se len rozšířil z Egypta a původně pochází z Přední Asie a severní Afriky, kde roste planý druh lnu. Len přadný, jak název napovídá, se používá pro spřádání vláken a k dalším účelům, olej ze semen je vedlejší produkt a má využití v průmyslu. Len olejný pak pro získání oleje, z pokrutin se vyrábí mouka. Pro běžného konzumenta je zcela zbytečné pídit se po typu lnu, složení má lněné semínko stejné, rozdíly u rostlin jsou ve výšce stonku, spřadatelnosti a počtem tobolek na rostlině.

Lněné semínko obsahuje 18-20% lehce stravitelných bílkovin. Esenciální aminokyseliny jsou zastoupeny lysinem, leucinem, isoleucinem, valinem, methioninem a fenylalaninem. Bílkoviny mají složení podobné složení bílkovin v sojovém bobu.

Protože se jedná o olejnaté semeno, nepřekvapí vysoký obsah oleje a to až 45%. Důležité je složení oleje, protože len je jeden z nejvýznamnějších zdrojů rostlinných Omega3 a Omega6 nenasycených mastných kyselin a to zejména kyseliny α-linolenové. Právě vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin způsobuje snadné autooxidační reakce oleje i semen jako takových. To je také důvod, proč mají být semena rozemleta co nejdříve před konzumací nebo alespoň skladována na suchém, tmavém a chladném místě - že by se k tomuto účelu nejlépe hodila chladnička?

Lněné semínko zdravotní přínosy

Vysoký obsah α-linolenové kyseliny předurčuje semena lnu k využití pro prevenci a podpůrnou léčbu trombózy a aterosklerózy, protože α-linolenové kyselina snižuje zásoby nasycených mastných kyselin a cholesterolu v lidském organismu. Dále jsou semena lnu využívána při prevenci rakoviny střev, konečníku a prsu, pro schopnost kyseliny α-linolenové inhibovat produkci derivátů eikosanodů z kyseliny arachidonové.

Samotnou kapitolou jsou slizové látky, které lněné semínko obsahuje. Slizové látky jsou obsaženy ve slupkách semen. Jsou tvořeny polysacharidy a uvolňují se po spaření semen. Pouhé nabobtnání ve vodě nemusí dostačovat. Nabobtnání ve studené vodě je někdy doporučováno zřejmě ze strachu ze ztráty důležitých látek. Ale vitamín E odolává teplotám kolem 200°C, stejně tak nenasycené mastné kyseliny nebudou spařením horkou vodou nijak závratně oxidovány.

Jedná se o pouhé spaření slupek semen, v žádném případě povaření nebo louhování v horké vodě. Takto spařená semena pak mohou být dál macerována. Slizové látky pozitivně ovlivňují funkci trávicí soustavy, urychlují činnost střev a odstraňují zácpu.

V případě zácpy se užívají lněná semena nadrcená, která nabobtnají a zeslizovatí až ve střevech. Při akutních problémech je možno užít dvě polévkové lžíce najednou a zapít 4-5dl vody.

Pro ochranu sliznic žaludku a pro působení v oblasti dýchacího ústrojí se užívají nadrcená nebo namletá macerovaná semena. Macerát se připraví ze spařených semen a jejich naložení do sklenice vody. V tomto případě naložte dvě kávové lžičky. Pokud chcete k maceraci 

použít jen studenou vodu, je to možné. Macerát se využívá při léčbě a prevenci žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Pro zlepšení funkce trávení a funkce střev se používá lněný olej v množství 1 až 2 kávové lžičky denně.

Sliz ze semen se používá i zevně na rozpraskanou pokožku, abscesy a další kožní problémy. Uvádí se jako podpůrná léčba pásového oparu.

Lněné semínko obsahuje lignany, které působí proti hypercholesterolemické ateroskleróze a mozkovým příhodám, které jsou s aterosklerózou spojené. Lignany působí preventivně proti diabetu prvního i druhého typu a zpomalují jejich průběh. Lignany stimulují sekreci inzulínu a redukují glykemickou odpověď organismu na příjem glukózy.

Lněné semínko jak konzumovat

Využití lněných semen ve zdravé výživě a při alternativních způsobech léčby je zřejmý, lze nalézt nějaké přínosy pro fitness a kulturistiku?

Obsah Omega3 a Omega6 nenasycených mastných kyselin ve lněném semínku už napovídá první využití. Snížení hladiny cholesterolu a prevence rakoviny je dostatečně přínosné. Obsah bílkovin v průměrné denní dávce (2. kávové lžičky) není nijak vysoký a obsah tuků může odradit od konzumace v době rýsování, ale jako bylo napsáno v článku o slunečnici, tuky jsou pro metabolismus organismu a zejména pro metabolismus tuků ADEK nutné. Obsah bílkovin tak může sportovec považovat za bonus k denní dávce tuku. Podpora trávení, ochrana sliznic je pro objemové období a nejen pro ně nutná. U kulturisty a dalších sportovců není možné očekávat, že budou přijímat všechna semena pro jejich pozitivní vliv na zdraví a konzumovat je najednou. Co lze doporučit a to nejen sportovcům je, aby se semena střídala a pouze pro případ podpory léčby konkrétního problému byl konzumován jeden druh nepřetržitě po delší dobu. Opět platí tolikrát opakované: pestrá strava.

Len setý - 1202871 -
Aktuální článek: Len setý

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace