Chlorella

Chlorella Vulgaris (rodový název) je jednobuněčná sladkovodní řasa kulového tvaru s průměrem od 3 do 10 um (mikrometrů). Jako každá zelená řasa obsahuje zelené pigmenty chlorofylu, zodpovídajícího za fotosyntézu.

Co je chlorella

Chlorella Vulgaris (rodový název) je jednobuněčná sladkovodní řasa kulového tvaru s průměrem od 3 do 10 um (mikrometrů). Jako každá zelená řasa obsahuje zelené pigmenty chlorofylu, zodpovídajícího za fotosyntézu. Nejznámější jsou tyto druhy chlorelly:

  • Chlorella Japan
  • Chlorella Pyrenoidosa

Všechny druhy rodu Chlorella Vulgaris si jsou velice podobné, diskuze zda je lepší  Vulgais nebo Pyrenoidosa nemá žádný smysl. Spíše svědčí o neznalosti prodejců!

Složení chlorelly

Jako zdroj potravy má vysoký potenciál (je označována jako SUPERFOOD) za který vděčí svému unikátnímu složení:

Ve 100g sušiny je obsaženo 55% bílkovin, 10% tuků (nesycené, nenasycené), 20% sacharidů, 5% vlákniny a 10% vlákniny a obsahem minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek! Jedná se tedy o téměř ideální poměr živin, navíc obohacený o nezbytné minerály, vitamíny a další prospěšné složky. Je především o CGF, chlorofyl a vlákninu.

Čím chlorella prospívá

Zřejmě nejdůležitější složkou této řasy tzv. CGF (Chlorella Growth Factor), který podporuje růst a regeneraci tkání. CGF vzniká během intenzivní fotosyntézy a umožňuje její rychlý růst, každá buňka se během dne rozmnoží na čtyři nové! CGF je navíc bohaté na mangan, který má příznivý vliv na ochranu DNA, bílkovin a lipidů před oxidací. Pomáhá udržovat zdravé kosti, působí na energetický metabolismus a přispívá k normálnímu utváření pojivové tkáně.

Chlorella je bohatým zdrojem chlorofylu, který má detoxikační a regenerační vlastnosti. Chlorofyl obsažený v řase (více než 3,5 %) pomáhá z vnitřních orgánů těla a tkání odstraňovat těžké kovy, chemické toxiny a další jedovaté látky. Podporuje kožní metabolismus a hojení ran. Ve spojení s železem, vitamínem B12 a kyselinou listovou mají pozitivní vliv na podporu krvetvorby.

Vláknina resp. sporopollein obsažený v buněčné stěně chlorelly je schopen vázat na sebe toxiny a jedy ( hlavně těžké kovy, které se vylučují stolicí a nevstřebávají se tak do organismu). Toto nepřímo potvrdila i studie (35 účastníků), ze které vyplynul pozitivní vliv suplementace Chlorellou na snižování množství dioxinů v mateřském mléce, s dopadem na zvýšení hladiny IgA v mateřském mléce.

Chlorella tedy pomáhá:

  • Trávícímu traktu: slouží k účinné prevenci onemocnění trávicího traktu hlavně tlustého střeva, podporuje trávení a aktivizuje metabolismus
  • Doplnění živin: je určena k doplnění látek, kterých má tělo nedostatek při špatných stravovacích návycích. Jde o přírodní zdroj rostlinných bílkovin, minerálů, vitamínů, vlákniny a stopových prvků
  • Regenerace: příznivě působí na správnou funkci jater, přispává k udržení normálního stavu pokožky. Podporuje celkovou regeneraci organismu, zvyšuje energii a vitalitu.
  • Detoxikace: pomáhá z organismu odstraňovat těžké kovy, toxiny a další jedovaté látky.
  • Antioxidant: pomáhá neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů.
  • Posilování imunitního systému, vliv na tvorbu červených krvinek a hemoglobinu.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že jde o komplexní a zcela přírodní potravinu, která v sobě skrývá velký potenciál.

Užívání chlorelly

Obecně se doporučuje užívat chlorellu 15 minut před jídlem a zapít větším množstvím vody (např. jedna sklenice). Pro tento způsob aplikace svědčí i zkušenosti uživatelů chlorelly.

Chlorella nebezpečí - kdy neužívat!

Při užívání chlorelly je dobré vzít v úvahu její složení a možný dopad na váš zdravotní stav.

Z důvodu obsahu vitamínu K může ovlivňovat srážlivost krve. Pokud tedy užíváte přípravky na ředění krve, vždy konzultujte užívání chlorelly se svým lékařem! Chlorella také obsahuje jód (37,5 µg, 25 % DDD), který je prospěšný. Nicméně, u osob se zhoršenou funkcí štítné žlázy je nutné její užívání rovněž konzultovat s lékařem.

Chlorella přípravky

© elvita.cz

Chlorella - 1202358 -
Aktuální článek: Chlorella

Komentáře k Chlorella

1
7.3.2018 10:47
Vendula

Dobrý den, prosila bych o informaci zda-li mohu používat Chlorellu Vulgaris s případě, že nesmím žádný jód. Děkuji pěkně, Vendula

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace