Kyselina listová

Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B.

Co je kyselina listová?

Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B. Mezi potraviny, které mají přirozeně vysoký obsah kyseliny listové patří:

  • listová zelenina (např. špenát, brokolice a salát)
  • kvasnice
  • ibišek
  • chřest, ovoce (např. banány, melouny, citrony)
  • fazole
  • houby, maso (např. hovězí játra a ledviny )
  • pomerančový džus
  • rajčatová šťáva .

Vařením se zničí více než 90% obsahu kyseliny listové, proto se doporučuje užívat ji ve formě vitamínových doplňků. Kyselina listová je často používána v kombinaci s dalšími vitamíny skupiny B.

Jak kyselina listová působí?

Kyselina listová je zapotřebí pro správný vývoj a fungování lidského těla. Kyseliny listová představuje významnou roli v látkové výměně bílkovin, je nezbytná pro růst buněk a pro jejich dělení.

Podílí se tedy na důležitých metabolických reakcích a společně s vitaminem B12 a železem se podílí na tvorbě červených krvinek.

Pro sportovce je kyselina listová přínosná právě svou důležitou úlohou v metabolismu aminokyselin.

Přínosy kyseliny listové

Kyselina listová se používá k prevenci a léčbě onemocnění spojených s jejím nedostatkem, stejně jako doprovodných komplikací chudokrevnosti (anémie) a neschopnosti střeva správně absorbovat živiny. Její doplnění se také doporučuje u ulcerózní kolitidy, onemocnění jater, alkoholismu a při ledvinové dialýze.

Ženy, které jsou těhotné nebo chtějí otěhotnět, by měly užívat kyselinu listovou jako podporu správného vývoje miminka. Doporučuje se začít s užíváním již 3 měsíce před početím!

Někteří lidé používají kyselinu listovou, jako prevenci rakoviny tlustého střeva nebo rakoviny děložního čípku. Také se používá k prevenci onemocnění srdce a mrtvice,  jakož i ke snížení krevní hladiny chemické látky zvané homocystein, přičemž vysoká hladina homocysteinu  zvyšuje riziko srdečních onemocnění (toto je nicméně kontroverzní tvrzení, které nebylo řádně podloženo důkazy).

Kyselina listová se používá jako doplňující přípravek pro podporu paměti, prevence Alzheimerovy nemoci, ztráty sluchu související s věkem, prevenci onemocnění očí a věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Dále snižuje příznaky stárnutí, slabé kosti (osteoporóza), poruchy spánku, deprese, a bolest svalů. Používá se také pro snížení škodlivých vedlejších účinků léčby léky lometrexol a methotrexát.

Dávkování kyseliny listové

Kyselina listová není toxická ani při vysokém příjmu, nadbytečné množství se snadno vylučuje močí. Obecně je za bezpečnou dávku považováno 1000 µg kyseliny listové denně.

Kyselina listová - 1202525 -
Aktuální článek: Kyselina listová

Novější články v kategorii

Komentáře k Kyselina listová

1
16.4.2018 17:24
Monika Interholzova

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mohu brát kyselinu listovou, když beru prášky na krevní tlak,ty léky jsou Lozap, děkuji

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace